Postat de admin ADD COMMENTS

IMG_4114

 

 

 

 

 

 

In orasul Uricani(poarta de intrare în Parcul National Retezat) din jud.Hunedoara , praznicul nasterii Domnului are o importanta deosebita fiind sarbatoarea familiei, a parintilor, a bunicilor si in special bucuria copiilor. Odată cu lăsarea întunericului, în seara de Ajunul Crăciunului, sosesc CRAII imbrăcaţi în costumele specifice zonei si bat la porţile caselor, vestind Naşterea Domnului.
In Uricani sunt mai multe cete de CRAI cu aceeasi componenta a cetelor 😮 capetenie a CRAILOR un inger ,un soldat si blojii (pastorii ) aceştia din urmă sunt îmbrăcaţi în cojoace de oaie întoarse pe dos, împodobite cu ciucuri de culoare roşie , încinşi cu salbe de clopote şi purtând în mână „boate”,cu care alunga duhurile rele din gospodarii.
O figură înspăimântătoare pentru copii este „Popa”, ale cărui haine imita hainele preoţeşti, şi are o cruce mare de fier în mână.
Craii canta colinde specifice folclorului din Valea Jiului duelându-se cu săbiile, precum şi scene biblice despre momentul Naşterii Domunului Iisus. Craii colinda în special gospodăriile în care sunt fete, unde sunt aşteptaţi cu platouri pline cu deale gurii si tuica de pruna din belsug . Colindul lor se încheie la biserică, în ziua de Crăciun, după sfânta liturghie. An de an, noi generaţii de tineri momarlani (urmasii dacilor liberi )preiau colindele pe care le-au cântat părinţii şi bunicii lor şi întregesc decorul hibernal al Vaii Jiului cu nimic mai prejos de obiceiurile din Maramures sau Bucovina !

VIDEO AICI

gas prijs

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video

Despre noi

Bine ati venit la noi! Site-ul infovaleajiului.ro constituie o importantă sursă de informare despre situaţia socio-politică din Valea Jiului şi nu este controlat de nici o structură politică sau grupare economică. Ne dorim sa fim cititi si comentati de un public interesat de chestiunile pe care le dezbatem. Ne dorim ca acest loc sa fie o agora in care sa discutam impreuna cu voi despre viata din spatele unei stiri, despre problemele si dilemele cu care se confrunta oamenii zi de zi, si nu in ultimul rand despre evenimentele cele mai controversate ale momentului. Dorim ca atat cei care citesc, cat si cei care scriu pe acest site sa se simta bineveniti. De aceea va rugam sa folositi un limbaj decent ,fara continut jignitor, obscen, pornografic, abuziv sau ilegal. Incurajam dezbaterile constructive si aprinse, dar nu si atacurile personale. . Dorim ca toti cei care scriu aici sa nu foloseasca un discurs care instiga la ura sau face discriminari de rasa, religie, nationalitate, sex, preferinte sexuale, varsta, etnie, handicap etc. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele care constituie amenintari sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care posteaza mesaje , folosesc un limbaj defaimator. Trebuie sa aveti drept de proprietate intelectuala pentru toate materialele pe care le trimiteti pe acest site . Continutul care nu va apartine nu poate fi postat fara acordul in scris al celui care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra respectivului continut. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele , lipsite de sens, mesajele care nu se refera la subiect sau scrise intr-o alta limba decat cea romana. La fel se va intampla si cu mesajele scurte, trimise doar cu scopul de a include URL-ul autorului. Site-ul infovaleajiului isi declina orice responsabilitate legata de continutul comentariilor voastre.

Recent Comments

%d blogeri au apreciat: