Postat de admin ADD COMMENTS

IMG_4114

 

 

 

 

 

 

In orasul Uricani(poarta de intrare în Parcul National Retezat) din jud.Hunedoara , praznicul nasterii Domnului are o importanta deosebita fiind sarbatoarea familiei, a parintilor, a bunicilor si in special bucuria copiilor. Odată cu lăsarea întunericului, în seara de Ajunul Crăciunului, sosesc CRAII imbrăcaţi în costumele specifice zonei si bat la porţile caselor, vestind Naşterea Domnului.
In Uricani sunt mai multe cete de CRAI cu aceeasi componenta a cetelor 😮 capetenie a CRAILOR un inger ,un soldat si blojii (pastorii ) aceştia din urmă sunt îmbrăcaţi în cojoace de oaie întoarse pe dos, împodobite cu ciucuri de culoare roşie , încinşi cu salbe de clopote şi purtând în mână „boate”,cu care alunga duhurile rele din gospodarii.
O figură înspăimântătoare pentru copii este „Popa”, ale cărui haine imita hainele preoţeşti, şi are o cruce mare de fier în mână.
Craii canta colinde specifice folclorului din Valea Jiului duelându-se cu săbiile, precum şi scene biblice despre momentul Naşterii Domunului Iisus. Craii colinda în special gospodăriile în care sunt fete, unde sunt aşteptaţi cu platouri pline cu deale gurii si tuica de pruna din belsug . Colindul lor se încheie la biserică, în ziua de Crăciun, după sfânta liturghie. An de an, noi generaţii de tineri momarlani (urmasii dacilor liberi )preiau colindele pe care le-au cântat părinţii şi bunicii lor şi întregesc decorul hibernal al Vaii Jiului cu nimic mai prejos de obiceiurile din Maramures sau Bucovina !

VIDEO AICI

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video