Postat de admin ADD COMMENTS

Vinovăţii umane, dar şi tehnice – de exploatare – în cazul tragediei de la mina Petrila în urma căreia şi-au pierdut viaţa 13 persoane.

Cei trei experţi tehnici din Gorj, desemnaţi de instanţa de la Tg Jiu pentru refacerea expertizei în cazul exploziilor de la mina Petrila de la sfârşitul lunii noiembrie 2008, au finalizat lucrarea.

Aceeaşi expertiză scoate în evidenţă şi erorile umane ce au favorizat pierderea de vieţi omeneşti.

Astfel, spun specialiştii, prima deflagraţie „s-a declanşat intempestiv, fără semne prevestitoare, „într-o zonă necontrolabilă” din spaţiul exploatat”.

Din declaraţiile existente la dosar, spun experţii, rezultă că nu s-a lucrat sub presiunea conducerii minei, în permanenţă  (pe toate schimburile) fiind programaţi „specialişti cu putere de decizie şi cu mare experienţă”

„La ora producerii primei deflagraţii erau în subteran două persoane responsabile direct de întreaga activitate, respectiv inginerul şef producţie Brad Iosif şi şeful de sector, inginer Dorel Ervin Holingher. Aceştia au raportat că nu sunt probleme şi au impus intrarea oamenilor pe banc fără să ţină seama de opinia rezervată a şefului echipei de salvatori Marcel Alecsa care a propus să nu intre nimeni pe banc cel puţin 2 ore”, se arată în textul expertizei.

Conform Regulamentului de Securitate şi Sănătate în Muncă (RSSM) aplicat la nivelul CNH, ambii ingineri aveau obligaţia să verifice afirmaţiile şefului de echipă salvatori şi în caz de pericol să ia măsuri în consecinţă, inclusiv evacuarea personalului.

Experţii gorjeni susţin că cei doi ingineri nu au raportat pericolul, au decis şi au minimalizat condiţiile de lucru din momentele premergătoare primei deflagraţii care se pot schimba brusc şi neprevăzut. În condiţiile prezentate, precizează noua expertiză, dacă aceştia nu impuneau oamenilor să intre la lucru, prima deflagraţie se consuma fără a face victime.

Mai mult, spun experţii, Marcel Alecsa, şeful salvatorilor, putea să fie ferm şi să scoată salvatorii din mină.

Expertţii mai subliniază şi că la momentul producerii deflagraţiei, cei trei inculpaţi cercetaţi (fostul director Aurelian Necula, inginerul şef SSM Gheorghe Roşu şi şeful staţiei de salvare Ştefan Ungur) erau la domiciliu. Necula îşi terminase programul de lucru, iar ceilalţi doi erau programaţi pe alte schimburi. În schimbul II (adică cel în care a avut loc evenimentul) se afla inginerul şef producţie Iosif Brad.

A doua deflagraţie, mulDin declaraţiile existente la dosar, spun experţii, rezultă că nu s-a lucrat sub presiunea conducerii minei, în permanenţă  (pe toate schimburile) fiind programaţi „specialişti cu putere de decizie şi cu mare experienţă”Expertţii mai subliniază şi că la momentul producerii deflagraţiei, cei trei inculpaţi cercetaţi (fostul director Aurelian Necula, inginerul şef SSM Gheorghe Roşu şi şeful staţiei de salvare Ştefan Ungur) erau la domiciliu. Necula îşi terminase programul de lucru, iar ceilalţi doi erau programaţi pe alte schimburi. În schimbul II (adică cel în care a avut loc evenimentul) se afla inginerul şef producţie Iosif Brad.

citeste mai multe pe :www.gazetavaii.ro

gasprijs vergelijken

categories: Stiri

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video