Postat de admin ADD COMMENTS

IMG_9660

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Municipiul Valea Jiului:drumul de la locuitor la cetatean al Vaii Jiului▲De ce aceasta preocupare?Pt. ca aleg sa vad Valea ca pe un actor global, decat actualul ei rol si statut autarhic.Valea, noi- e cazul ca prin confirmarea si de jure, juridica a unei stari de facto- oriunde suntem recunoscuti ca „cei din V.Jiului”, nicidecum ca petrileni ssmd- sa ne punem in comun resursele umane, largind astfel baza deliberativa si selectiva.
V.Jiului conteaza doar daca noi dorim sa conteze.Asta impune a deveni cetateni.Este util sa intelegem ca fragmenrarea actuala a Vaii a dus la o risipa a putinelor resurse disponibile.Este corect sa intelegem realitatea si ca pe o constructie a carei arhitecti suntem.
Prin optiunea pt. Municipiul Valea Jiului, se unesc cetatenii Vaii, nicidecum primariile, unitatile administrativ-teritoriale, deoarece primariile, primarii, consiliile locale sunt consecinta primara a suveranitatii poporului, a vointei poporului.Provocarile pt. Vale sunt semnificative…
Alegem sa ne unim, noi, cei din Vale intr-o singura unitate administrativ-teritoriala.In momentul in care discutam si alegem, optam pt. aceasta varianta administrativa, devenim cetateni.De ce? Pt. ca participam la dezbateri,prin initierea lor informala.Acestea in esenta lor, in mod implicit, sunt temeiul oficializarii lor.
De ce ar trebuii sa alegem sa ne unim prin municipalizarea Vaii Jiului? Problemele cu care noi,locuitorii celor sase localitati din Vale,ne confruntam sunt aceleasi.Vorbim despre un spatiu social caracterizat prin asemanare, omogenitate a problemelor si solutiilor.Recunoastem acest lucru, inclusiv noi.Cum? Cand suntem intrebati, de unde suntem.Spunem ca suntem -de exemplu-din Petrila.Interlocutorul e nedumerit:unde e asta?! Raspunzi:in Valea Jiului.”-Pai, de ce nu spui asa?! Esti din VJ.”Multi dintre noi, la aceeasi intrebare, isi asuma identitatea, raspunzand ca sunt din Vale

Unirea noastra, a cetatenilor V.Jiului, intr-o unica unitate administrativ-teritoriala (ua-t), primarie, e un demers unicat legal in Romania.In acest fel, noi-cetatenii V.Jiului, punem bazele unei categorii de brand, ai carei lideri devenim:reformarea administrativa participativa a Romaniei; adica, in baza, temeiul suveranitatii noastre, populare (noi decidem sa avem primarii, primari, consilieri locali:ei sunt expresia vointei noastre, a cetatenilor V Jiului, nicidecum invers), hotaram cum dorim sa arate administrarea si administratia noastra locala, inaintea altora.
Ce e aceea „categorie de brand”? Vom recurge la un exemplu .Categoria de brand:”statiuni de schii montan”.Cine e pe primul loc, adica liderul acesteia in Romania, Europa, la nivel mondial?
De ce e important sa fi lider de categorie de brand? Pt. ca fiind primul, ai avantaje competitive fata de cei care concureaza in categoria de brand careia-frecvent-ii pui bazele.Competitorii si colaboratorii iti vor recunoaste intaietatea.Dar aceasta intaietate de creatie a unei categorii de brand, da sansa punerii pe tapet a unui mod de a vedea lumea, de ai determina pe altii sa te ajute cand incepi sa te ajuti singur.
Categoria de brand:”reforma administrativa participativa a Romaniei”, e una implicita,rodul vointei noastra a cetatenilor V. Jiului, constienti de provocarile care ne asteapta, si a caror oportunitati dorim sa le utilizam, adica excluzand reactivitatea.
Suntem datori, noi, cetatenii V.Jiului,sa aratam lumii si noua, ca inainte de a merge cu jalba in protap, ca niste milogi pe la Deva ori Bucuresti si UE, avem datoria sa ne autoreformam exemplar administrarea Vaii Jiului.Sa demonstram,,in modul cel mai profund,ca dorim reformarea Romaniei,reformandu-ne intai noi.Doar atunci, vom avea argumentele de a ni se oferii sprijinul.Ajutandu-ne intai noi, vom fi ajutati.

Am stabilit impreuna ca subiectul agendei nostre publice, dat de titlul”Municipiul VJ:drumul de la…”, face parte dintr-o categorie de brand.Categoria de brand e „Reforma administrativa participativa a Romaniei”.Noi, cetateni ai V. Jiului, enuntand in mediul virtual aceasta optiune, fie si la nivel teoretic, am devenit liderii acestei categorii .
Dar, inainte de toate, luam calea cetateniei, al afirmarii autoconstientizarii propriului sine.Constientizam nevoia demersului teoretic al comunitatii Vaii Jiului, un demers al solutiilor europene, al participarii la fundamentarile privind destinul nostru de actor al pietei ideilor.Suntem o comunitate:comunitatea Vaii Jiului, care prin municipalizarea sa dobandeste statutul ofertant de „Cea mai mare urbe, cel mai mare oras al judetului Hunedoara din punct de vedere demografic:al nr. de locuitori”.
Noi, datorita stadiului in care ne aflam, suntem datori sa autodeblocam mental Valea Jiului. va urma
Prin municipalizarea Vaii Jiului, adica dorinta noastra a locuitorilor din Vale de a ne unii, si de a dorii noi, putem decide ca o singura unitate administrativ-teritoriala e suficienta pt. a ne reprezinta in mod unitar identile si solutiile la problemele noastre identice.De la un capat la celalalt al Vaii Jiului, alegem sa avem o singura primarie:Municipiul Valea Jiului, ub singur primar, un singur consiliu local.
Suntem conatienti ca interese multiple se vor opune acestei optiuni.Optiune care e posibil sa fie manipulata in fel si chip, mijand si alimentand fricile electoratului.
Ib final, tot la o singura unitate administrativ-teritoriala in Valea Jiullui e necesar sa ajungem.Sunt multe ratiunile, motivele care ne fac sa intelegem ca e mult mai avantajos sa o facem noi, inainte de a ajunge in situatia CEH-ului, modului neunitar al abordarii turismului in Vale:nu vedetu cat de absurd e cheltui banul nostru in centre de informare turistica fara a avea turism structurat, pus la punct:de ce va lasati…, chiar asa de… am ajuns…Este necesar sa avem noi-cetateniu Vaii optiunea unei singure primarii primi, deorece doar in acest fel vom da un semnal ca suntem constienti de necesitatea reformarii Vaii Jiului, punerii ei pe alte baze functionale.
Primele noastre castiguri vor fi pe de o parte:devenim cel mai mare oras al judetului Hunedoara, iar pe de alta parte dam semnalul ca fiind constienti de serioasele probleme cu care ne confruntam in Vale, pe aceasta noua baza administrativa facilitam, usuram procesul de ajutorare.LUMEA VA STII-IN CELE DIN URMA-CARE E NUMARUL DE TELEFON LA CARE SE POATE APELA VALEA JIULUI.
Sa ne ababdonam fricile, sa renuntam la frica in Valea Jiului, dupa 38 de ani de la 1977.Reformand Valea Jiului, ne ajutam pe noi; ajutandu-ne pe noi, ajutam Romania.
Cum se poate ca cea mai mare primarie din lume:Tokyo, 37 milioane de locuitori-si exemplele pot continua-safie capabila sa managerieze, iar
Lumea vrea sa stie numarul de telefon la care poate apela Valea Jiului!
Noi,cetatenii Vaii, infrangandu-ne fricile si meschinele interese, putem satisface aceasta cerinta, utila noua-inainte de toate; alegem sa ne reformam administrativ Valea noastra.Cum? Acceptand ca o singura primarie, un singur primar si consiliu local, sunt formula administrativa optima pt. a avea puterea de a ne pozitiona in contexte, si a genera contexte pt. definirea situatiei noastre, prezente si viitoare.Municipiul Valea Jiului, cea mai mare urbe a judetului Hunedoara.Tokyo:primaria, 37 milioane de locuitori.Primaria Municipiului Valea Jiului:120 mii de locuitori.Credem ca este cazul sa devenim cetateni responsabili, si in Valea Jiului.
Noi, CETATENII VAII JIULUI,alegem sa intelegem ca primariile, primarii, consiliile locale EXISTA PENTRU CA NOI DORIM.Doar asa se manifesta SUVERANITATEA POPORULUI, adica a noastra:cetatenii Vaii Jiului.Acesta e fundamentul prim al exprimarii democratiei.

Autor :Parlea Claudiu

categories: OPINII

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video