Postat de admin ADD COMMENTS

In Duminica Paştilor, în Dâlja Mică, un sat pitoresc , tainic şi misterios , aşezat pe valea pârâului Dalja  ce se varsă în Jiul de Est in apropierea minei Livezeni s- a tinut o frumoasa nedee specifica momarlanilor din Valea jiului ,obicei ce dainue de sute de ani !
A fost acolo lume amestecată – destui oameni din oraşul Petroşani , din Aninoasa învecinată, oamenii de la sat, majoritatea acestora din urmă îmbrăcaţi pestriţ, cu pantaloni şi cu cămăşi  dar purtând veste sau pieptare momârlâneşti si ca semn de „recunoaştere”, aproape toţi aveau pe cap faimoasa pălărie momârlănească de culoare neagra  .
Cativa barbati si femei  ba şi câţiva copii, erau înveşmântaţi în port naţional ,dovadă dătătoare de speranţă că portul nu este cu totul ignorat, că sătenii din partea locului mai păstrează încă prin cufere şi dulapuri straiele tradiţionale
Dupa slujba de pomenire s -a trecut la servirea mesei ,peste trei sute de portiii de mancare traditionala facuta de cei mai de seama gospodari ai comunitatii  pregătite numai de bărbaţi.

Bucatele au început să fie pregătită dis-de-dimineaţă, când a fost făcut focul şi pe el s-au pus ceaunurile imense de zeci de litri , unde s-a fiert carnea de la cinci oi , varza şi păsatul, astfel încât undeva pe la ora 14 toată mâncarea a fost numai bună pentru servit.
Toate aceste bucate foarte gustoase au fost stropite din belsug cu tuica momarlneasaca ,vin rosu de buna calitate ,iar mesenii in consecinta s -au simtit foarte bine .
Gazdele noastre au fost multumite ca noi ne- am smitit bine sii ne- au transmis ca ne vor astepta si la nedeea de anul viitor !

AICI VIZIONATI GALERIA FOTO 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video