Postat de admin ADD COMMENTS

In Duminica Paştilor, în Dâlja Mică, un sat pitoresc , tainic şi misterios , aşezat pe valea pârâului Dalja  ce se varsă în Jiul de Est in apropierea minei Livezeni s- a tinut o frumoasa nedee specifica momarlanilor din Valea jiului ,obicei ce dainue de sute de ani !
A fost acolo lume amestecată – destui oameni din oraşul Petroşani , din Aninoasa învecinată, oamenii de la sat, majoritatea acestora din urmă îmbrăcaţi pestriţ, cu pantaloni şi cu cămăşi  dar purtând veste sau pieptare momârlâneşti si ca semn de „recunoaştere”, aproape toţi aveau pe cap faimoasa pălărie momârlănească de culoare neagra  .
Cativa barbati si femei  ba şi câţiva copii, erau înveşmântaţi în port naţional ,dovadă dătătoare de speranţă că portul nu este cu totul ignorat, că sătenii din partea locului mai păstrează încă prin cufere şi dulapuri straiele tradiţionale
Dupa slujba de pomenire s -a trecut la servirea mesei ,peste trei sute de portiii de mancare traditionala facuta de cei mai de seama gospodari ai comunitatii  pregătite numai de bărbaţi.

Bucatele au început să fie pregătită dis-de-dimineaţă, când a fost făcut focul şi pe el s-au pus ceaunurile imense de zeci de litri , unde s-a fiert carnea de la cinci oi , varza şi păsatul, astfel încât undeva pe la ora 14 toată mâncarea a fost numai bună pentru servit.
Toate aceste bucate foarte gustoase au fost stropite din belsug cu tuica momarlneasaca ,vin rosu de buna calitate ,iar mesenii in consecinta s -au simtit foarte bine .
Gazdele noastre au fost multumite ca noi ne- am smitit bine sii ne- au transmis ca ne vor astepta si la nedeea de anul viitor !

AICI VIZIONATI GALERIA FOTO 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video

Despre noi

Bine ati venit la noi! Site-ul infovaleajiului.ro constituie o importantă sursă de informare despre situaţia socio-politică din Valea Jiului şi nu este controlat de nici o structură politică sau grupare economică. Ne dorim sa fim cititi si comentati de un public interesat de chestiunile pe care le dezbatem. Ne dorim ca acest loc sa fie o agora in care sa discutam impreuna cu voi despre viata din spatele unei stiri, despre problemele si dilemele cu care se confrunta oamenii zi de zi, si nu in ultimul rand despre evenimentele cele mai controversate ale momentului. Dorim ca atat cei care citesc, cat si cei care scriu pe acest site sa se simta bineveniti. De aceea va rugam sa folositi un limbaj decent ,fara continut jignitor, obscen, pornografic, abuziv sau ilegal. Incurajam dezbaterile constructive si aprinse, dar nu si atacurile personale. . Dorim ca toti cei care scriu aici sa nu foloseasca un discurs care instiga la ura sau face discriminari de rasa, religie, nationalitate, sex, preferinte sexuale, varsta, etnie, handicap etc. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele care constituie amenintari sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care posteaza mesaje , folosesc un limbaj defaimator. Trebuie sa aveti drept de proprietate intelectuala pentru toate materialele pe care le trimiteti pe acest site . Continutul care nu va apartine nu poate fi postat fara acordul in scris al celui care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra respectivului continut. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele , lipsite de sens, mesajele care nu se refera la subiect sau scrise intr-o alta limba decat cea romana. La fel se va intampla si cu mesajele scurte, trimise doar cu scopul de a include URL-ul autorului. Site-ul infovaleajiului isi declina orice responsabilitate legata de continutul comentariilor voastre.

Recent Comments

%d blogeri au apreciat: