Postat de admin ADD COMMENTS

Pe Drumul Naţional 66 , înainte de intrarea în Petroşani dinspre Deva, se află un punct de mare atracţie turistică, respectiv Peştera Bolii.

Legendele transmise din generaţie în generaţie vorbesc despre care pline cu aur ascunse în pântecul muntelui de către daci, care îi poartă pe oameni prin labirinturi in cautarea aurului , dar si pentru frumusetea unica a pesterii.

Numele peşterii provine de la Familia Bolia ce apare pentru prima dată în anul 1404 într-un act de donaţie al regelui Sigismund (1387 – 1437) prin care voievodul Bolia din Zarand primea printre alţii proprietăţi de pământ şi păduri în zonă.

Sebastian Stanca în „Monografia istorico geografică a localităţii Petroşani” lucrare premiată de Academia Română în anul 1933, afirmă că „ţinutul şi peştera au fost locuite de oamenii timpurilor preistorice ”, dimensiunile uriaşe ale peşterii putând adăposti un trib întreg. Mărgelele şi vasele de lut, unelte din piatră şi os aparţinând diferitelor epoci începând cu Paleolitic susţin teoria. Obiectele de lut provin din lutul de la Bar şi indică presupunerea că locuitorii acestei peşteri sunt de provenienţă din Tara Haţegului poate de la peştera Cioclovina de lângă Pui. Apropierea de bazinul Petroşani, bogat, paşnic şi ferit de orice primejdii a determinat în decursul sutelor de ani migrarea aşezării omeneşti din peşteră către acest bazin, întinzându-se până spre gura Defileului Jiului. Evoluţia a fost foarte lentă şi cu siguranţă de la Peşteră de lângă Cetatea Bolii spre Platoul Petroşani şi apoi în toată Valea Jiului.

De-a lungul timpului, circumscrisă politicii de dezvoltare economică, promovată de romani în teritoriile ocupate, peştera a oferit un excelent adăpost pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi spre Appullum şi Potaissa unde era cantonată legiunea a XIII a Gemina respectiv legiunea a V a Macedonică.

VEDETI AICI FOTO

Fotograf Ciprian Dumitrescu

categories: Atratii turistice, FOTO.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video