Postat de admin ADD COMMENTS

România a înregistrat în septembrie cele mai rapide creşteri de preţuri din UE. Vezi aici ce produse s-au scumpit cel mai mult Foto: Publimedia, Octav Ganea

Avansul generalizat al preţurilor face din România statul campion la inflaţie în Uniunea Europeană(UE), cu o rată anuală aferentă lunii septembrie de 7,7%. Produsele autohtone se scumpesc cu mult peste media înregistrată în statele UE, de 2,2%, respectiv 1,8% în zona euro, potrivit Eurostat.
„Inflaţia va merge tot mai sus. În special, vor creşte preţurile acolo unde există monopoluri, iar industria alimentară intră şi ea în această categorie”, a declarat pentru gândul analistul economic, Ilie Şerbănescu.

publicitate

Cap de listă sunt produse precum legumele şi conservele din legume care sunt mai scumpe cu peste 10% decât la sfârşitul lui 2009, conform datelor Institutului Naţional de Statistică(INS). Şi fructele şi conservele din fructe au cunoscut un avans al preţurilor de 11,3% în aceeaşi perioadă. Tot majorări de două cifre se consemnează şi în cazul altor produse alimentare precum: citricele, cartofii sau uleiul comestibil. Un record al momentului este deţinut de tutun şi ţigări care, conform INS, s-au scumpit cu 26,1% în primele nouă luni ale anului. Şi preţul combustibililor şi al medicamentelor s-a majorat semnificativ, cu 10,% şi respectiv 7,8%.
„România continuă să aibă cea mai mare inflaţie din Europa şi, în condiţiile în care am avut o scădere economică de 8% anul trecut, sunt semne că modul cum funcţionează pieţele nu este cel corespunzator”, a afirmat recent, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

citeste mai multe pe www.gandul.info

categories: Stiri

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video