Postat de admin ADD COMMENTS

La invitatia organizatorilor, am participat in 12 martie a.c. la slujba de pomenire a marelui sculptor Constatin Brancusi petrecuta la Sf.Manastire Lainici oficiata de staretul manastirii arhim.Ioachim Parvulescu, prilejuita de implinirea a 59 de ani, peste cateva zile de trecere in lumea celor drepti a artistului.
La slujba de pomenire au participat oficialitati ale judetului gorj, cunoscuti brancusiologi, artisti plastici, reprezentanti mass media si altii.Amintesc dintre ei : Presedintele Consiliului Judetean Gorj Ion Calinoiu, Primarul Municipiului Targu Jiu Florin Carciumaru, brancosiologii Ion Mocioi, Genovie Carlogea, Stefan Stoiculescu, Sorin Buliga, Ilie Gorjan.Dupa terminarea slujbei o parte dintre invitati au tinut scurte alocutiuni despre locul lui Brancusi in cultura universala si cea romana. Am avut si eu prilejul de a reitera episodul prezentei la Petrosani a marelui sculptor, prezentand totodata si caietul Petro Aqua-„Istoria Realizarii Coloanei Infinite la Atelierele Centrale Petrosani”.Comunicarea a fost audiata cu interes fiind distribuite si peste 30 de exemplare din lucrare.
Am constatat inca odata, ca excluzand cercul restrans al specialistilor, se cunosc putine lucruri si acele vagi despre aportul Vaii Jiului la nasterea celei mai importante creatii brancusiene Coloana Infinita.
O oportunitate extraordinara pentru aceasta zona era infintarea unui „Muzeu al Coloanei Infinite” !. Aveam hala turnatoria, utilajele, proiectul tehnic al Coloanei, fotografiile cu montarea Coloanei la Targu Jiu, scrisorile intre Brancusi si Stefan Georgescu Gorjan, scrisorile muncitorilor si tehnicienilor cu marturii despre momentele creatiei Coloanei.N-am avut in schimb noi comunitatea si institutiile sale vointa evaluarii acestei intamplari unice in Romania, inteligenta de a infiinta al doilea muzeu dedicat marelui sculptor dupa cel de la Paris.
Poate totusi se va intampla o minune .

 

Ovidiu Rizopol
categories: OPINII, Stiri

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video

Despre noi

Bine ati venit la noi! Site-ul infovaleajiului.ro constituie o importantă sursă de informare despre situaţia socio-politică din Valea Jiului şi nu este controlat de nici o structură politică sau grupare economică. Ne dorim sa fim cititi si comentati de un public interesat de chestiunile pe care le dezbatem. Ne dorim ca acest loc sa fie o agora in care sa discutam impreuna cu voi despre viata din spatele unei stiri, despre problemele si dilemele cu care se confrunta oamenii zi de zi, si nu in ultimul rand despre evenimentele cele mai controversate ale momentului. Dorim ca atat cei care citesc, cat si cei care scriu pe acest site sa se simta bineveniti. De aceea va rugam sa folositi un limbaj decent ,fara continut jignitor, obscen, pornografic, abuziv sau ilegal. Incurajam dezbaterile constructive si aprinse, dar nu si atacurile personale. . Dorim ca toti cei care scriu aici sa nu foloseasca un discurs care instiga la ura sau face discriminari de rasa, religie, nationalitate, sex, preferinte sexuale, varsta, etnie, handicap etc. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele care constituie amenintari sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care posteaza mesaje , folosesc un limbaj defaimator. Trebuie sa aveti drept de proprietate intelectuala pentru toate materialele pe care le trimiteti pe acest site . Continutul care nu va apartine nu poate fi postat fara acordul in scris al celui care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra respectivului continut. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele , lipsite de sens, mesajele care nu se refera la subiect sau scrise intr-o alta limba decat cea romana. La fel se va intampla si cu mesajele scurte, trimise doar cu scopul de a include URL-ul autorului. Site-ul infovaleajiului isi declina orice responsabilitate legata de continutul comentariilor voastre.

Recent Comments

%d blogeri au apreciat: