Postat de admin ADD COMMENTS

img_2529

Transalpina este cel mai inalt drum rutier   atat din tara cat si din Europa , atingand altitudinea maxima ,2145 m in Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Muntii Parang de la nord  la sud  fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului si  face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba .

 

 

 

Legenda spune  ca Transalpina a fost construita de legiunile  romane in drumul lor spre Sarmisegetusa pe timpul războaielor cu dacii  si mai apoi aceasta începe să fie croita de oierii Mărginimii Sibiului și ai Novaciului in transhumanța.

Dupa 1930 a fost pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea  care  a dorit să aibă la dispoziție un drum strategic  pentru artileria montană si reablitata de nemti in al II-lea razboi mondial dupa care a fost data uitarii de autoritatile romane pana in 2009 cand au inceput lucrarile de asfaltare.

 

Faptul ca a fost uitata de autoritatile vremelnice ale timpului si a devenit un drum greu de parcurs  a  ajutat Transalpina sa-si pastreze  neatinsa salbaticia si farmecul aparte fiind un loc unic in tara .

29 de fotografii AICI

 

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video