Postat de admin ADD COMMENTS

Peisajele încărcate de nămeţi ale copilăriei mai sunt păstrate, ca într-o poveste, de un cătun aflat la capătul Văii Jiului

Fiţi sinceri şi recunoaşteţi, de câte ori – privind de pe ferestrele cu termopan, pe care nici măcar promoroaca nu se mai lipeşte! – nu vă e dor de iernile copilăriei? Acele ierni în care, înfofoliţi cu căciulă, mănuşi şi fular de lână, cu câteva rânduri de haine pe dedesubt, trăgeam de săniuţele noastre din fier forjat şi lemn de brad, pe uliţele copilăriei, prin nămeţii dintre blocuri sau pe câte o coastă invadată de copii gălăgioşi şi zburdalnici, ca în poeziile lui Coşbuc.

Pentru mulţi, astăzi, acele vremuri par doar de poveste. O frumoasă poveste pe care binefacerile societăţii mo-derne pare să ne fi răpit orice posibilitate de a o putea retrăi sau de-a o putea arăta copiilor noştri.

Săniuş, la Cheile Buţii

Cu toate acestea, pentru locuitorii Văii Jiului, Dumnezeu a lăsat un loc în care toate aceste bucurii ale iernilor copilăriei mai pot fi trăite la aceeaşi intensitate. Este un loc în care timpul pare să se fi oprit în loc şi iarna pe uliţă are acelaşi farmec pe care, sunt sigur, cu mare plăcere, vi-l aduceţi aminte. Acest loc e la doar o aruncătură de băţ de „lumea civilizată”, la capătul satului momârlănesc Câmpu lui Neag, cunoscut drept Cheile Buţii, Câmpuşelu sau Câmpu Mielu. Aici, timpul merge după „cărindarul” cel vechi, bătrânesc care rânduieşte lumea după soare, cântatul cucului şi urcatul oilor la munte…

Departe, la mai bine de 40 de kilometri de centrul urban al Văii Jiului şi la mai bine de 10 kilometri de cel mai apropiat sat, cătunul Câmpuşelului se deschide ca o fereastră spre o lume demult uitată. Nici nu e de mirare că aici, mai ales la sfârşit de săptămână, vin sute de copii, însoţiţi de părinţi şi bunici, pentru o zbenguială voioasă în omăt şi pentru câteva ture de săniuş pe derdeluşul improvizat la poalele Retezatului. Nu încape vorbă şi nu-i nici chip de îndoială că aici, la Câmpuşel, iarna se trăieşte la fel ca într-o poveste.

aflati mai multe pe :www.servushunedoara

categories: Atratii turistice

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video