Postat de admin ADD COMMENTS

Jocul ursului este o traditie romaneasca specifica Anului Nou,  des intalnita in Bucovina si Moldova.

Obiceiul are la origine rolul de a purifica si feriliza solul in noul an,cultul ursului fiind  mostenit de la geto-daci, care il considerau un animal sacru.

Ursul este intruchipat de un flacau purtand pe cap si umeri blana unui animal, impodobita in dreptul urechilor cu ciucuri rosii. Alteori, capul ursului se confectioneaza dintr-un schelet de lemn acoperit cu o bucata de blana, iar trupul dintr-o panza solida, astfel decorata.

Ceata urșilor este condusă de un căpitan fiind compusă din: urși, ursari, irozi, mascați și toboșari. Ursii sunt jucați de persoane îmbrăcate în blană de urs împodobită cu ținte, curele și canafi mari roșii.

. Toboșarii dau ritmul jocului prin tobele gigantice prinse de trunchi pe care le băț cu două bețe de lemn. După executarea numerelor din timpul dânsului, ursii se mișcă independent, simulând viața lor liberă în mijlocul naturii, se iau la trântă, fac tumbe, simulează chiar atacul asupra persoanelor din asistentă.

Rostogolirea ursilor in cerc, batutul si moartea ursului, apoi invierea miraculoasa ca si urcarea acestuia pe bata (toiag), redau in chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, candva, stateau sub semnul acestui animal, capabil sa invinga iarna si sa vesteasca primavara.

VIDEO

Jocul Ursului — obicei de Anul Nou

categories: PETRECERI LOCALE

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video