Postat de admin ADD COMMENTS
993512_609176082434573_1061065523_n
S-a discutat zile în șir, în spațiul public, despre cazul salvamontistei bătută de către recidivistul, Sorin Palesică, într-un local din județul Hunedoara. Personal, am fost invitat la câteva emisiuni, unde s-a discutat acest subiect.Am observat astfel, cum un incident regretabil, foarte grav de altfel, s-a transformat în subiect național, ba chiar unii comentatori, au legat în mod artificial accidentul, de zona în care s-a întâmplat.S-a acreditat uneori ideea, că este o zona defavorizată, cu probleme sociale, unde este normal să se întâmple astfel de lucruri.Nimic mai fals, domnilor!

Un astfel de incident se putea întâmpla oriunde în România, în Europa sau în lume. De altfel, zilnic televiziunile de știri relatează astfel de incidente, petrecute în alte țări. Din păcate, dorința de a găsi senzaționalul cu orice preț, umbrește uneori rațiunea și echilibrul firesc al gândirii.

Așa cum vă spuneam, am fost invitat la o televiziune să discut despre acest subiect. Am dat curs invitației, din dorința de a-i apăra pe hunedorenii de bună credință în fața unor acuze sau presupuneri, pe care le puteau face anumiți oameni, care nu le cunosc viața, aspirațiile și preocupările.

Aș fi vrut totuși să vorbesc acolo despre minunații copii ai Văii Jiului. Ei merită toată atenția noastră pentru că reprezintă viitorul. Românii și presa, în general, ar trebui să acorde mai multă atenție din patriotism și nu numai, tinerilor talentați care se nasc în România.

Să vă dau câteva exemple:

Fabiani Prcsina, din Petroşani, la 12 ani, este elev în clasa a șasea la Colegiul I.G. Duca din Petroșani și este considerat cel mai talentat pianist din lume.

Sportiva Erika Santa este triplă vicecampioană națională la judo, campioană la culturism și campioană la alte sporturi de contact ( lupte libere și taekwondo).

Șahista Daria Ioana VișănescuVicecampioană europeană la șah, desemnată cel mai bun sportiv în cadrul Galei Naționale a Societății Civile Tinere din România.

Cinci elevi, toți din Valea Jiului, s-au clasat pe cele mai înalte trepte ale podiumului la concursul internațional de matematică, care s-a desfășurat la București, aceștia fiind selectați dintr-un total de peste 250.000 de participanți. Doi dintre finaliști sunt de la Liceul de Informatică din Petroșani, iar ceilalți doi, care s-au clasat în finală, sunt din Lupeni, iar al cincilea din comuna Bănița.

Clubul CSM Deva – Minerul Aninoasa, care a obținut numeroase titluri naționale la tir cu arcul, după cum urmează:

Andreea Urițescu, campioană națională la senioare și locul I cu echipa de fete.

Luminița Boroș, vicecampioană națională, individual, campioană națională cu echipa și campioană națională cu echipa mixtă.

Răzvan Marcu, campion național la individual seniori și vicecampion național la echipe seniori.

Daniel Călin, campion național cu echipa mixtă, locul trei la seniori și un loc doi cu echipa.

Îmi cer scuze față de cei pe care nu i-am enumerat, dar care ar fi putut face parte cu ușurință dintr-o listă, ce ar mai fi putut umple câteva pagini.

Ținând cont de aceste realități, vă întreb:

Ce facem cu acești tineri talentați?

Când vorbim despre ei și despre viitorul lor?

Când ne vom da seama, că obținerea unor rezultate internaționale deosebite, reprezintă din punct de vedere mediatic, un model demn de urmat pentru tinerii din școlile României?

Județul Hunedoara este și al acestor tineri, al celor, care având posibilități materiale modeste, au avut ambiția necesară să se ridice și să-și pună talentul în valoare.

România va progresa prin acești tineri, despre care se va vorbi oriunde în lume. “Cazul Sorin Palesică” nu a fost altceva, decât gestul făcut de un golan, certat cu legea, așa cum, din păcate se întâmplă zilnic, ca diverși indivizi violenți să comită astfel de abuzuri.

Munca de ani de zile a tinerilor cu rezultate deosebite, merită mult mai multă atenție din partea noastră, mai multă apreciere și sprijin.

Sper ca în viitor să redescoperim cu toții acest naționalism pozitiv și mândria de a vorbi despre lucrurile bune, pe care le fac românii. Doar așa vom fi o națiune puternică, europeană, așezată la locul ei, într-un set al valorilor universal recunoscute.

Autor :Haralambie Vochitoiu

categories: OPINII

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video

Despre noi

Bine ati venit la noi! Site-ul infovaleajiului.ro constituie o importantă sursă de informare despre situaţia socio-politică din Valea Jiului şi nu este controlat de nici o structură politică sau grupare economică. Ne dorim sa fim cititi si comentati de un public interesat de chestiunile pe care le dezbatem. Ne dorim ca acest loc sa fie o agora in care sa discutam impreuna cu voi despre viata din spatele unei stiri, despre problemele si dilemele cu care se confrunta oamenii zi de zi, si nu in ultimul rand despre evenimentele cele mai controversate ale momentului. Dorim ca atat cei care citesc, cat si cei care scriu pe acest site sa se simta bineveniti. De aceea va rugam sa folositi un limbaj decent ,fara continut jignitor, obscen, pornografic, abuziv sau ilegal. Incurajam dezbaterile constructive si aprinse, dar nu si atacurile personale. . Dorim ca toti cei care scriu aici sa nu foloseasca un discurs care instiga la ura sau face discriminari de rasa, religie, nationalitate, sex, preferinte sexuale, varsta, etnie, handicap etc. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele care constituie amenintari sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care posteaza mesaje , folosesc un limbaj defaimator. Trebuie sa aveti drept de proprietate intelectuala pentru toate materialele pe care le trimiteti pe acest site . Continutul care nu va apartine nu poate fi postat fara acordul in scris al celui care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra respectivului continut. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele , lipsite de sens, mesajele care nu se refera la subiect sau scrise intr-o alta limba decat cea romana. La fel se va intampla si cu mesajele scurte, trimise doar cu scopul de a include URL-ul autorului. Site-ul infovaleajiului isi declina orice responsabilitate legata de continutul comentariilor voastre.

Recent Comments

%d blogeri au apreciat: