Postat de admin ADD COMMENTS

Vinovăţii umane, dar şi tehnice – de exploatare – în cazul tragediei de la mina Petrila în urma căreia şi-au pierdut viaţa 13 persoane.

Cei trei experţi tehnici din Gorj, desemnaţi de instanţa de la Tg Jiu pentru refacerea expertizei în cazul exploziilor de la mina Petrila de la sfârşitul lunii noiembrie 2008, au finalizat lucrarea.

Aceeaşi expertiză scoate în evidenţă şi erorile umane ce au favorizat pierderea de vieţi omeneşti.

Astfel, spun specialiştii, prima deflagraţie „s-a declanşat intempestiv, fără semne prevestitoare, „într-o zonă necontrolabilă” din spaţiul exploatat”.

Din declaraţiile existente la dosar, spun experţii, rezultă că nu s-a lucrat sub presiunea conducerii minei, în permanenţă  (pe toate schimburile) fiind programaţi „specialişti cu putere de decizie şi cu mare experienţă”

„La ora producerii primei deflagraţii erau în subteran două persoane responsabile direct de întreaga activitate, respectiv inginerul şef producţie Brad Iosif şi şeful de sector, inginer Dorel Ervin Holingher. Aceştia au raportat că nu sunt probleme şi au impus intrarea oamenilor pe banc fără să ţină seama de opinia rezervată a şefului echipei de salvatori Marcel Alecsa care a propus să nu intre nimeni pe banc cel puţin 2 ore”, se arată în textul expertizei.

Conform Regulamentului de Securitate şi Sănătate în Muncă (RSSM) aplicat la nivelul CNH, ambii ingineri aveau obligaţia să verifice afirmaţiile şefului de echipă salvatori şi în caz de pericol să ia măsuri în consecinţă, inclusiv evacuarea personalului.

Experţii gorjeni susţin că cei doi ingineri nu au raportat pericolul, au decis şi au minimalizat condiţiile de lucru din momentele premergătoare primei deflagraţii care se pot schimba brusc şi neprevăzut. În condiţiile prezentate, precizează noua expertiză, dacă aceştia nu impuneau oamenilor să intre la lucru, prima deflagraţie se consuma fără a face victime.

Mai mult, spun experţii, Marcel Alecsa, şeful salvatorilor, putea să fie ferm şi să scoată salvatorii din mină.

Expertţii mai subliniază şi că la momentul producerii deflagraţiei, cei trei inculpaţi cercetaţi (fostul director Aurelian Necula, inginerul şef SSM Gheorghe Roşu şi şeful staţiei de salvare Ştefan Ungur) erau la domiciliu. Necula îşi terminase programul de lucru, iar ceilalţi doi erau programaţi pe alte schimburi. În schimbul II (adică cel în care a avut loc evenimentul) se afla inginerul şef producţie Iosif Brad.

A doua deflagraţie, mulDin declaraţiile existente la dosar, spun experţii, rezultă că nu s-a lucrat sub presiunea conducerii minei, în permanenţă  (pe toate schimburile) fiind programaţi „specialişti cu putere de decizie şi cu mare experienţă”Expertţii mai subliniază şi că la momentul producerii deflagraţiei, cei trei inculpaţi cercetaţi (fostul director Aurelian Necula, inginerul şef SSM Gheorghe Roşu şi şeful staţiei de salvare Ştefan Ungur) erau la domiciliu. Necula îşi terminase programul de lucru, iar ceilalţi doi erau programaţi pe alte schimburi. În schimbul II (adică cel în care a avut loc evenimentul) se afla inginerul şef producţie Iosif Brad.

citeste mai multe pe :www.gazetavaii.ro

categories: Stiri

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video

Despre noi

Bine ati venit la noi! Site-ul infovaleajiului.ro constituie o importantă sursă de informare despre situaţia socio-politică din Valea Jiului şi nu este controlat de nici o structură politică sau grupare economică. Ne dorim sa fim cititi si comentati de un public interesat de chestiunile pe care le dezbatem. Ne dorim ca acest loc sa fie o agora in care sa discutam impreuna cu voi despre viata din spatele unei stiri, despre problemele si dilemele cu care se confrunta oamenii zi de zi, si nu in ultimul rand despre evenimentele cele mai controversate ale momentului. Dorim ca atat cei care citesc, cat si cei care scriu pe acest site sa se simta bineveniti. De aceea va rugam sa folositi un limbaj decent ,fara continut jignitor, obscen, pornografic, abuziv sau ilegal. Incurajam dezbaterile constructive si aprinse, dar nu si atacurile personale. . Dorim ca toti cei care scriu aici sa nu foloseasca un discurs care instiga la ura sau face discriminari de rasa, religie, nationalitate, sex, preferinte sexuale, varsta, etnie, handicap etc. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele care constituie amenintari sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care posteaza mesaje , folosesc un limbaj defaimator. Trebuie sa aveti drept de proprietate intelectuala pentru toate materialele pe care le trimiteti pe acest site . Continutul care nu va apartine nu poate fi postat fara acordul in scris al celui care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra respectivului continut. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele , lipsite de sens, mesajele care nu se refera la subiect sau scrise intr-o alta limba decat cea romana. La fel se va intampla si cu mesajele scurte, trimise doar cu scopul de a include URL-ul autorului. Site-ul infovaleajiului isi declina orice responsabilitate legata de continutul comentariilor voastre.

Recent Comments

%d blogeri au apreciat: