Postat de admin ADD COMMENTS

IMG_7073

 

Tiganii caldarari sau corturari( cum li se mai spune )işi apără cu sfinţenie tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugul moştenite din moşi strămoşi.. Muncesc din greu la făurirea obiectelor din cupru şi alama  iar meseria lor  i-a făcut faimoşi nu numai în România, dar mai ales în străinătate. Produsele muncii lor, lucrate exclusiv manual, din foaie de cupru sau alamă, sunt adevărate opere de artă si de care ei sunt foarte mandri  Oameni foarte duri , căldărarii îi dispreţuiesc pe ţiganii care şi-au pierdut identitatea. Nomazi din moşi strămoşi, ei umbla cu şatra şi căruţele cu cai si in zilele de azi . Aşezaţi turceşte căldărarii ciocănesc metalul pe nicovală cât e ziua de lungă iar din mâinile lor iscusite, foile  de tablă prind încet-încet contur si  viaţă. Milioane de lovituri mărunte de ciocan sunt necesare pentru a transforma o banală bucată de metal într-un obiect unic . Fac focul în mijlocul bătăturii şi în el călesc bucăţile de metal  pentru a le modela mai uşor. Este o muncă grea si  migăloasă . Pentru a realiza aceste  opere de artă, căldărarii folosesc aceleaşi unelte rudimentare ca acum 300 de ani: ciocanul, cleştele şi nicovala.

Căsătoria timpurie la  tiganii caldarari  reprezintă o formă prin care comunitatea lor  controlează viaţa cuplului, prevenind în acelaşi timp libertinajul, atât de des  întâlnit în societatea modernă

De  subliniat faptul  ca acceptul se da atunci  cand  cei doi sunt pregătiţi din punct de vedere biologic să îşi înceapă viaţa sexuală.

Se ştie că la tiganii caldarari  căsătoria este mult mai durabilă decât la celelalte etnii, pentru că are loc o armonizare a  celor doi  în timp indelulgat , se acomodează unul cu celălalt de la vârste fragede.

foto: Dan Gavrila

categories: FOTO.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video

Despre noi

Bine ati venit la noi! Site-ul infovaleajiului.ro constituie o importantă sursă de informare despre situaţia socio-politică din Valea Jiului şi nu este controlat de nici o structură politică sau grupare economică. Ne dorim sa fim cititi si comentati de un public interesat de chestiunile pe care le dezbatem. Ne dorim ca acest loc sa fie o agora in care sa discutam impreuna cu voi despre viata din spatele unei stiri, despre problemele si dilemele cu care se confrunta oamenii zi de zi, si nu in ultimul rand despre evenimentele cele mai controversate ale momentului. Dorim ca atat cei care citesc, cat si cei care scriu pe acest site sa se simta bineveniti. De aceea va rugam sa folositi un limbaj decent ,fara continut jignitor, obscen, pornografic, abuziv sau ilegal. Incurajam dezbaterile constructive si aprinse, dar nu si atacurile personale. . Dorim ca toti cei care scriu aici sa nu foloseasca un discurs care instiga la ura sau face discriminari de rasa, religie, nationalitate, sex, preferinte sexuale, varsta, etnie, handicap etc. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele care constituie amenintari sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care posteaza mesaje , folosesc un limbaj defaimator. Trebuie sa aveti drept de proprietate intelectuala pentru toate materialele pe care le trimiteti pe acest site . Continutul care nu va apartine nu poate fi postat fara acordul in scris al celui care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra respectivului continut. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele , lipsite de sens, mesajele care nu se refera la subiect sau scrise intr-o alta limba decat cea romana. La fel se va intampla si cu mesajele scurte, trimise doar cu scopul de a include URL-ul autorului. Site-ul infovaleajiului isi declina orice responsabilitate legata de continutul comentariilor voastre.

Recent Comments

%d blogeri au apreciat: