Postat de admin ADD COMMENTS

IMG_7073

 

Tiganii caldarari sau corturari( cum li se mai spune )işi apără cu sfinţenie tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugul moştenite din moşi strămoşi.. Muncesc din greu la făurirea obiectelor din cupru şi alama  iar meseria lor  i-a făcut faimoşi nu numai în România, dar mai ales în străinătate. Produsele muncii lor, lucrate exclusiv manual, din foaie de cupru sau alamă, sunt adevărate opere de artă si de care ei sunt foarte mandri  Oameni foarte duri , căldărarii îi dispreţuiesc pe ţiganii care şi-au pierdut identitatea. Nomazi din moşi strămoşi, ei umbla cu şatra şi căruţele cu cai si in zilele de azi . Aşezaţi turceşte căldărarii ciocănesc metalul pe nicovală cât e ziua de lungă iar din mâinile lor iscusite, foile  de tablă prind încet-încet contur si  viaţă. Milioane de lovituri mărunte de ciocan sunt necesare pentru a transforma o banală bucată de metal într-un obiect unic . Fac focul în mijlocul bătăturii şi în el călesc bucăţile de metal  pentru a le modela mai uşor. Este o muncă grea si  migăloasă . Pentru a realiza aceste  opere de artă, căldărarii folosesc aceleaşi unelte rudimentare ca acum 300 de ani: ciocanul, cleştele şi nicovala.

Căsătoria timpurie la  tiganii caldarari  reprezintă o formă prin care comunitatea lor  controlează viaţa cuplului, prevenind în acelaşi timp libertinajul, atât de des  întâlnit în societatea modernă

De  subliniat faptul  ca acceptul se da atunci  cand  cei doi sunt pregătiţi din punct de vedere biologic să îşi înceapă viaţa sexuală.

Se ştie că la tiganii caldarari  căsătoria este mult mai durabilă decât la celelalte etnii, pentru că are loc o armonizare a  celor doi  în timp indelulgat , se acomodează unul cu celălalt de la vârste fragede.

foto: Dan Gavrila

categories: FOTO.

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video