Postat de admin ADD COMMENTS

Scris in 24 ianuarie 2011, 21:08 de Ramona Rosulescu in Actualitate. 232 vizualizari si 8 comentarii.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş, cunoscut ca liderul 0126 după numărul atestatului obţinut la cursurile de închideri de mine, şi-a depus, luni, mandatul. Astfel, în lipsa unui preşedinte “valabil”, Consiliul de Coordonare al Ligii (forul de coordonare al structurii sindicale) a stabilit pentru data de 19 februarie o conferinţă în care va fi discutată decizia “unilaterală” a preşedintelui Zoltan Lacataş.
Lacataş, între “ieri” şi “mâine”. Absent “azi”

Azi, în limbajul cărbunelui, înseamnă momentul în care cineva trebuie să-şi asume deciziile pentru soarta mineritului din Valea Jiului. Tot azi, dar în limbaj sindical, înseamnă şi retragerea din linia întâi, aceea a responsabilităţii, a primului reprezentant al minerilor din Valea Jiului, Zoltan Lacataş

În întâlnirea Consiliului de Coordonare (CC) a LSMVJ de luni, preşedintele Zoltan Lacatas, înmatriculat cu atestatul de închideri de mină 0126, a decis, unilateral, din motive personale, să-şi depună mandatul.

Asta înseamnă în traducere liberă că tot ce se va întâmpla – ca decizie sindicală – până la momentul 19 februarie, dată în care CC al LSMVJ a stabilit o conferinţă de analiză a situaţiei create, nu-i poate fi imputat “fostului” lider. Adică, potrivit statutului, acesta va face strict ce-i “dictează” structura de conducere a LSMVJ, fără a i se putea reproşa ceva în mod direct.

Întâmplător sau nu, 19 februarie reprezintă “mâine”, adică o dată ulterioară termenului de 31 ianuarie, când LSMVJ trebuia să prezinte la minister un memorandum, cu “o gândire” pentru mineritul din Valea Jiului.

Momentul conferinţei, care reprezintă fix “mâine”, va stabili dacă Lacataş merge mai departe în fruntea organizaţiei sindicale majoritare sau dacă într-adevăr s-a cerut la vatră. Vârsta de pensionare este satisfăcută, potrivit propriei declaraţii, şi atunci liderul ar putea intra lejer în categoria “pensionarilor din minerit”. Cu atât mai mult cu cât, mina Uricani, aducătoare de cotizaţii pentru Lacataş (care este şi preşedintele minerilor de aici) s-ar regăsi pe o variantă cu propuneri pentru închideri unităţi miniere neviabile.

Potrivit lui Ion Pisc, prim-vicepreşedintele BNS (organizaţie la care LSMVJ este afiliată), în 19 februarie când va avea loc conferinţa, Lacataş îşi va prezenta viziunea sindicală asupra mineritului din zonă şi dacă gândirea lui este una sustenabilă va rămâne preşedinte, în caz contrar urmând a se organiza un congres de alegeri. Adică, “mâine” va fi o altă zi.

Pisc spune că a fost informat despre decizia lui Lacataş, iar atitudinea acestuia nu-l surprinde, fiindcă fostul lider al minerilor are o “altă viziune” asupra reformei ce urmează să fie aplicată sistemului minier.
Tot Pisc a afirmat că Lacataş crede că printr-o politică adecvată pe acest segment de activitate, cu concursul unor investiţii corespunzătoare, s-ar fi creionat veniturile necesare continuării mineritului în Valea Jiului, la nivelul unei producţii de 2,2 – 2,4 milioane de tone de huilă vândută.

Reprezentantul BNS consideră justificată decizia lui Lacataş, pentru că toate protocoalele, memorandumurile discutate cu reprezentanţii ministerului nu şi-au găsit aplicabilitatea, iar în ultima perioadă MECMA şi factorii de decizie au scos în afara posibilelor companii naţionale (n.r.- Hidroenergetica şi Electra) Compania Naţională a Huilei.

Mai mult, unii lideri de sindicat susţin că Lacataş şi-a depus mandatul pentru a nu-şi asuma situaţia existentă la acest moment la CNH, el declarând că nu este de acord cu închiderea niciunei mine, în subsidiar existând chiar intenţia de tergiversare a luării unor decizii de care depinde în definitiv mineritul din zonă.
Nu vrea închideri, dar totuşi Petrila “merită”
aflati mai multe pe :www.gazetavaii.ro

categories: Stiri

Lasa un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.

Featured Video

Despre noi

Bine ati venit la noi! Site-ul infovaleajiului.ro constituie o importantă sursă de informare despre situaţia socio-politică din Valea Jiului şi nu este controlat de nici o structură politică sau grupare economică. Ne dorim sa fim cititi si comentati de un public interesat de chestiunile pe care le dezbatem. Ne dorim ca acest loc sa fie o agora in care sa discutam impreuna cu voi despre viata din spatele unei stiri, despre problemele si dilemele cu care se confrunta oamenii zi de zi, si nu in ultimul rand despre evenimentele cele mai controversate ale momentului. Dorim ca atat cei care citesc, cat si cei care scriu pe acest site sa se simta bineveniti. De aceea va rugam sa folositi un limbaj decent ,fara continut jignitor, obscen, pornografic, abuziv sau ilegal. Incurajam dezbaterile constructive si aprinse, dar nu si atacurile personale. . Dorim ca toti cei care scriu aici sa nu foloseasca un discurs care instiga la ura sau face discriminari de rasa, religie, nationalitate, sex, preferinte sexuale, varsta, etnie, handicap etc. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele care constituie amenintari sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care posteaza mesaje , folosesc un limbaj defaimator. Trebuie sa aveti drept de proprietate intelectuala pentru toate materialele pe care le trimiteti pe acest site . Continutul care nu va apartine nu poate fi postat fara acordul in scris al celui care detine drepturile de proprietate intelectuala asupra respectivului continut. Mediatorul site- ului isi rezerva dreptul de a sterge mesajele , lipsite de sens, mesajele care nu se refera la subiect sau scrise intr-o alta limba decat cea romana. La fel se va intampla si cu mesajele scurte, trimise doar cu scopul de a include URL-ul autorului. Site-ul infovaleajiului isi declina orice responsabilitate legata de continutul comentariilor voastre.

Recent Comments

%d blogeri au apreciat: